INTERNATIONAL WEEK SLOVENIA

IZMENJAVA ŠTUDENTOV IZ EVROPE IN AZIJE

Združenje Management Group je del mednarodne organizacije IWCO,  v okviru katere vsako leto organiziramo IW Slovenia. Gre za enotedenski projekt oz. izmenjavo študentov iz Evrope in Azije z namenom mreženja, spoznavanja različnih kultur, gospodarskega povezovanja in spletanja prijateljski vezi.

Manca Zelen, vodja IW Slovenia 2023: “Glavni namen projekta je bil povezati študente iz celotne Evrope in Azije, jim predstaviti našo čudovito državo skozi oči raziskovalca in podjetnika ter jim ponuditi obilo zabave.”

Na IW Slovenija udeležence seznanimo z raznolikostjo Slovenije in jim v enem tednu predstavimo slovensko gospodarstvo, kulturo, naravo in znamenitosti. V zadnjem desetletju smo gostili študente iz več kot 150 različnih držav in prav tako je našim članom ponujena možnost obiska katerega od International Week v tujini. 

Nekaj utrinkov iz preteklih let

V preteklosti so tudi študentje imeli možnost spoznati Ljubljano in našega župana, se sprehajati ob Blejskem jezeru, doživeti rafting na reki Soči, raziskovati Postojnsko jamo, plavati v našem morju, obiskati slovenska podjetja in preizkusiti našo tradicionalno hrano.

Skupaj z udeleženci dogodka organiziramo tudi mednarodno večerjo, na kateri vsak udeleženec pripravi in predstavi tradicionalno jed iz svoje države. Poleg tega pa mednarodne udeležence gostimo tudi v naših domovih in jim tako še bolj približamo naš način življenja.

Dominik IW Warsaw

Dominik, (POL), udeleženec IW Slovenia: “Udeležba v IW Slovenia je bila resnično edinstvena in nepozabna izkušnja! Skupaj smo se zelo zabavali in veliko nasmejali. Ekipa, hvala!

Rad spoznavaš nove ljudi in kulture?

Uživaš ob odkrivanju skritih kotičkov Slovenije?

Si želiš raziskati Evropo in Azijo?

Bi se tudi ti želel udeležiti IW izmenjave?

Postani gostitelj tujemu študentu za 1 teden, mi pa ti v zameno omogočimo, da se v roku enega leta odpraviš na organiziran International Week v Evropi ali Aziji. Ti si moraš pokriti le stroške prevoza, za ostalo pa je poskrbljeno. 

IW Slovenia

Kaj sploh je International Week?

Gre za tedensko izmenjavo, kjer se zberejo študentje iz Evrope in Azije. Ogledujejo si znamenitosti, obiskujejo lokalna podjetja, predstavijo značilne jedi svoje države, gredo na ogled podjetij in žurajo pozno v noč. Namen IW je spodbujanje in izmenjava kulture z 1-tedenskim projektom.

Kaj je IWCO?

IWCO je svetovna mreža študentskih zvez in organizacij, ki spodbuja kulturno, gospodarsko, socialno in poslovno izmenjavo med študenti z vsega sveta. V zadnjih dveh desetletjih so se te študentske zveze in organizacije mladih ambicioznih študentov pridružile pobudi International Week.

Izkušnje naših članov

Preberite si izkužnje naših članov:

Aprila 2023 sem imela priložnost obiskati čudovito Švico!

Čudila sem prostranim švicarskim Alpam, se sprehajala po čudovitih mestih in vaseh ter poskusila pristen švicarski sir in čokolado, a za vedno mi bodo ostala prijateljstva in spomini za vse življenje!   

Hvala organizatorjem, ki so ta teden naredili tako poseben!

Kakšen prečudovit maj! 

Teden na IW Lundu je bil zagotovo nekaj, kar si bomo za vedno zapomnila. Raziskovali smo Švedsko, spoznavali švedsko kulturo, preživeli nekaj čudovitih dni v koči in se celo okopali v ledeno mrzlem morju. Toda tisto, zaradi česar je bilo še boljše, so bili ljudje. Spoznala sem prijatelje in spomine za vse življenje!

 

Junij sem preživel na najbiljši možen način – v sončnem Tel Avivu! 

IW Tel Aviv je bil eden najboljših tednov v mojem življenju! Med njim smo doživeli toliko in videli vse plati te velike države, od Tel Aviva do svetega mesta Jeruzalema in celo plavali v Mrtvem morju. Jedli smo najbolj okusno hrano in imeli tradicionalno petkovo večerjo Kiddush.

Toda tisto, zaradi česar je bil ta teden tako prijeten, so bili odlični ljudje, ki so postali prijatelji, in fantastični organizatorji, ki so ustvarili to čudovito in nepozabno izkušnjo!

Med 8. in 15. septembrom 2023 sem dobila priložnost obiskati enega izmed najživahnejših evropskih mest in se pridružiti enotedenski izmenjavi IW Istanbul. 

Med tednom sem raziskovala živahno mesto Istanbul, se razvajala s turško hrano in tradicionalnimi turškimi pojedinami Meyhane. Nikoli ne bom pozabila na divjo vožnjo z ladjico, kjer smo imeli degustacijo rakija in zabave v rooftop barih. 

Toda veste, kaj je naredilo to avanturo zares nepozabno? Neverjetni ljudje, ki sem jih spoznala in so to potovanje spremenili v eno izmed mojih najljubših potovanj!

Med 12. in 22. februarjem 2024 sem obiskal sončno in toplo Barcelono, kjer sem bil udeleženec IW Barcelone. Zame je bil to eden izmed vrhuncev mojih potovanj v tujino.  Zaradi takšnih stvari se dodaten trud na univerzi resnično splača.

Raziskali smo celotno Barcelono, Montserrat, Sant Cugat, jedli tradicionalne tapase, paelle in veliko slastnih jedi (in pijač). ESADE Campus je resnično moderen in trajnosten. Barcelonsko nočno življenje je noro, sedeži različnih podjetij pa so bili iz prihodnosti. Imel sem tudi priložnost videti nekaj svojih Erasmus prijateljev, kar je celotno izkušnjo še polepšalo.

Hvaležna sem za izkušnjo, vse prijetne ljudi, ki sem jih spoznala, in priložnosti, ki jih ponuja študentsko življenje.

 

 

 

Med 9. in 26. februarjem 2024 sem skupaj s še 12 študenti iz Evrope in Azije, bila udeleženka IW Tokyo Spring. Že ob prvem pogledu na goro Fuji skozi okno letala sem vedela, da bo to pustolovščina, ki je ne bom nikoli pozabila. 

Skoraj tri tedne sem živela pri japonski gostiteljski družini v Tokiju. Hitro sem spoznala,  kako neverjetna je Japonska in njeni ljudje. Moja družina me je sprejela odprtih rok in zame skrbela kot, da sem res njihova hčerka.  Organizacijska ekipa IW Tokyo Spring nas je popeljala po Tokiu, Kyotu in Kamakuri. Spoznali so nas s tradicionalnim kimonom in plesom, učili smo se pisati svoje ime v kandži, igrali igro kenda, se preizkusili v karaokah, obiskali letalsko družbo ANA in še mnogo drugega.  Toda tisto, kar je to izkušnjo naredilo še boljšo, so bili izjemni ljudje, ki sem jih spoznala in verjamem, da bodo ostali z mano do konca življena. 

To je bila res ena najbolj osupljivih potovalnih izkušenj, kar sem jih kdaj doživel, in nekega dne se bom 100 % vrnil na Japonsko!

 

  

Več utrinkov iz preteklih tekmovanj lahko najdete tudi na naših socialnih omrežjih.